Új IKT műhely

A nyár legmelegebb napjain került sor az IKT Műhely 2010 felvételeire Egerben. Az Educatio a tervek szerint ezt az anyagot is DVD-n, valamint webes úton fogja terjeszteni. Ezúttal többféle hardver eszközt lehet majd látni a felvételeken, mivel számos forgalmazó szívesen működött együtt és bocsátotta rendelkezésre az eszközök egy részét.  Érdekes, de nem mindegyik örült a lehetőségnek. Pár éve jártam egy boltban a Király utcában, ahol úgy éreztem, hogy zavarok, mint vevő. Valójában nem éreztem, hogy eladó az a sok termék a polcokon.

a felvételeket az Educatio és a Lyceum TV munkatársai valósították mega felvételeket az Educatio és a Lyceum TV munkatársai valósították meg

A 2008-asnál több foglalkozás került rögzítésre termenként 3 kameramann aktív közreműködésével. Megszűnni látszik a hardverekre való rácsodálkozás, több módszertani elem bukkant fel. Sok pedagógussal beszélgetve: ami fikarcnyit sem változik, az az, hogy sok tanár (aki kedveli az IKT eszközeit) távolságtartó a technikával kapcsolatban. Ez sokszor azt vonja maga után, hogy az órán előforduló technikai zűrt valamelyik diákkal próbálja megoldatni. Ez olyan, mintha nem jutna eszembe a termodinamika valamelyik főtétele és szólnék, hogy valami reál beállítottságú gyerek (hogy utálom ezt a kifejezést) segítsen ki. Az IKT alkalmazását az autóvezetéshez szeretem hasonlítani. Nem büszkeség, ha fogalmunk sincs arról, hogyan kell kereket cserélni vagy tankolni. Az is előfordul, hogy a tanár “kiszáll a meghibásodott járműből” és “gyalog” folytatja a tanórát.

Ebben az évben a Sulinet Tábor 2010 résztvevői voltak azok a pedagógusok, akik élő, egyenes adásban figyelték a foglalkozásokat, majd a felvétel után beszélgethettek a tanárokkal. Mi több, szöveges visszajelzést is küldtek számukra. Az előadó tanárok sem akárkik voltak, hiszen a suli.net.tan senior pályázat döntősei mutatták be pályamunkájuk egy kis részét sok esetben saját diákjaik együttműködésével.

Idén egy szabadtéri órát is láthattak a helyszínen levők. A GPS alkalmazása az oktatásban kifejezetten nem a négy fal közé való, ezért a forgatócsoport kimozdulni kényszerült. Minden tanórából 10 perces filmek készülnek, így azok is részesülnek az élményből, akik nem voltak jelen Egerben.

A web fejlődése érdekes akadályokat gördít azok elé, akik filmen szeretnék rögzíteni, hogy mi folyik egy IKT-s tanórán. A webkettes eszközök használata közben ugyanis a diákok egy monitort néznek és pár ujjukat mozgatják. Ami a lényeg, az valahol a felhőben zajlik és persze a fejecskékben. Nehéz látni és láttatni. A folyamatot maga a tanár is alig tudja követni, ezért is érdekes kihívás ez. Amikor egy geometriai szerkesztést végzünk, a tanárnéni (vagy pedig bácsi) figyelheti a fejünk mögül, hogy mit csinálunk. A weben kevésbé. Számítógéppel sokféleképpen oldható meg ugyanaz a feladat. Van, aki Ctrl+C-vel szeret másolni, de van, aki a helyi menüt használja és van aki kacifántosabban teszi. Ezt ritkán látjuk élőben.

werk fotó: sürgés-forgás a szünetekben

Az új, 2010-es IKT műhely a Sulinetwork 2010 konferencián kerül bemutatásra és minden jel arra mutat, hogy ez a korong is népszerű lesz, mint az elődje. Már csak meg kell nézni és ez nem kis feladat és nem kis cél.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.