Mentést másként

Az 1990-es években némelyek alufóliába csomagolták adataikat. A hajlékony mágneslemez, ismertebb nevén floppy mágneses úton tárolta az adatokat, ezeket próbálták az alufólia által biztosított Faraday-kalitkával védeni. Ez az adathordozó típus 1971-ben kezdte pályafutását és a legismertebb, a 3,5 colos, 1,44 MB-os változat 1987-ben látott napvilágot. A floppy eltűnt ma már a legtöbb helyről, de számos boltban kapható, például nyáron Tiszafüreden vásároltam belőle egy csomaggal érdekességként. A mentett adatokat a hajlékony lemezről egy meghajtóval olvastuk, emlékszünk még a hangjára?

Ez a hang azok számára kelt adatféltéssel kapcsolatos bizsergést, akik maguk is dolgoztak floppy lemezekkel és ezekre mentették dokumentumaikat, képeiket, többnyire tömörítve. A szoftverekben azóta terjedt el, hogy a mentés jele egy kicsi floppy lemez. Ha erre kattint a felhasználó, akkor adatait menti a program. Nem lényegtelen momentum ez a munka során. De könnyen értik-e ezt a dialektust (Marc Prensky nyomán) azok a digitális bennszülöttek, akiknek a DVD lemezek is enyhén régimódiak? Nem okoz-e ez a muzeális ikon felesleges akadályt azok számára, akik a nemrég még “cool” technológiára vállat vonnak, mint ezek a gyerekek?

Nem tudom a választ, de talán érdemes lenne ezen gondolkodni vagy legalábbis feltenni a kérdést. Legyen ennek az ikonnak az a küldetése, hogy mindenkinek essen le a tantusz, hogy mi volt a floppy lemez valaha? Ha nem tudjuk a választ, akkor esetleg tárcsázzuk egy ismerősünk számát…

 

Reklámok

Mentést másként” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szerintem ez az ikon lassan olyan lesz mint a “tárcsázd ezt a számot!” akcentus – szintén Prensky nyomán.
  Nem hiszem, hogy meg kellene őrizni, hiszen egy program nem múzeum. Ennek az ikonnak szerepe, jelentése van. Engem persze nem zavar a léte, de hát én erőteljesen bevándorló vagyok!
  Indítsunk brainstromingot a floppyikon helyettesítésére?
  Ha az ikon most létező lemezzel akarjuk helyettesíteni akkor a CD/DVD marad, de hát sokszor már a “felhőbe” mentünk. Akkor legyen egy felhő ikon?
  A netbookomon egy Jolicloud linux fut, ott van felhő ikon a közösségi kapcsolódáshoz, de nem a mentéshez.

 2. Netkaloz szerint:

  Érdekes felvetés.

  Nekem volt szerencsém még az 5,25-ös “nagy floppy lemezhez, a Win 3.11 telepítője talán még most is megvan nagyméretű lemezeken.
  a kislemezes korszakban számos alkalommal történt adatvesztés, főleg, amikor egy nagyobb file-t szétdarabolva igyekeztem átvinni egy másik gépre, és az utolsó lemeznél jelzett hibát…

  Ettől függetlenül nem gond, ha ez az ikon jelzi a mentést, még akkor sem, ha gyakorlatilag nem használjuk a floppy lemezt. Mindenki tudja, hogy ez az ikon a mentést jelenti és aki meg még nem, az majd megtanulja.

  Nem feltétlenül kell mindig mindent lecserélni.

  Persze haladni kell a korral, és én sem HT-1080z gépen írom ezeket, de valahogy nem érzem égető fontosságúnak a floppy lemez kinézetű mentés ikon nyugdíjazását.

  Értem a felvetésben lévő indokokat, hogy 20011 van, meg felhő, és egyebek, valószínűleg az ikon megváltozása után is fogok még gépekkel dolgozni, és menteni is fogok tudni, de én az állandóságra szavazok a kis floppy ikon mentés ikonként való további hosszú élete tekintetében.

 3. Szerintem ez az ikon lassan olyan lesz mint a “tárcsázd ezt a számot!” akcentus – szintén Prensky nyomán.
  Nem hiszem, hogy meg kellene őrizni, hiszen egy program eszköztára nem múzeum. Ennek az ikonnak szerepe, jelentése van. Engem persze nem zavar a léte, de hát én erőteljesen bevándorló vagyok!
  Indítsunk brainstromingot a floppyikon helyettesítésére?
  Ha az ikont most létező lemezzel akarjuk helyettesíteni akkor a CD/DVD marad, de hát sokszor már a “felhőbe” mentünk. Akkor legyen egy felhő ikon?
  A netbookomon egy Jolicloud linux fut, ott van felhő ikon a közösségi kapcsolódáshoz, de nem a mentéshez.

 4. Véleményem szerint ragaszkodjunk ahhoz, hogy mint az iparban, a számítástechnikában és a szoftverfejlesztés területén is vezessenek be szabványokat. Ha az ikonokat és egyéb megszokott jelzéseket időről-időre megváltoztatják, akkor félő az is, hogy az informatikusoknak és rendszergazdáknak is szükségessé válik szakosodni. Vagy nem jól látom? Elég csak arra gondolnunk, hogy régen egy autószerelő minden kütyüt ismert, ma már autómárkák szerint szakosodott szervizek épülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.