Munzee tanárszemmel I. – Kincsvadászat

munzee logoA mobiltelefonnal sok gond van az iskolában. Nemcsak most, már eddig is gond volt. Évek óta fel-felbukkannak olyan javaslatok, hogy a mobiltelefonokat valahogyan tanulásra is lehet használni, pl. digitális történetmesélésre (ha van kamera és tud hangot rögzíteni). A pedagógus számára nem egyszerű helyzet egy alapvetően korszerű eszköz kizárása a tanítási folyamatból. Egyrészt azt látja sok tanár, hogy a mobiltelefon elsősorban egy “kapu” a facebookhoz, másrészt sem a tankönyv, sem a tanterv nem nyújt segítő végtagot a mobiltelefónia oktatási kihasználására. Az eszköz, pontosabban az okostelefon egyre több diák kezében jelen van és a tanárok kezében sem ritka már az ilyesmi. Ez a bejegyzés egy játékot mutat be, amely okostelefonokkal zajlik, mégis van gazdagon oktatási tartalma.

Munzee

Amióta a GPS technológia vívmányai mindennaposak, nagyon népszerűek azok az alkalmazások, amelyek a földrajzi helyhez kapcsolnak valami érdekességet. A kincskeresés számára a GPS technológia adja a nélkülözhetetlen hátteret. Ezen a téren a geocaching a legizgalmasabb és a legtartalmasabb játék. Azonban van egy egyszerűbb, városiasabb és okostelefonokkal is játszható kincskereső játék is, a Munzee.

A Munzee (ejtése manzi) elnevezés a német die Münze (érme) szóból származik. A 2011-ben indult játék lényege, hogy a világ különböző pontjain elhelyezett QR-kódokat kell az okostelefonnal (a beépített GPS-vevő segítségével) megtalálni, majd a kódot egy, a mobilon futó alkalmazással leolvasva pontokat gyűjteni. A QR-kód hasonlít a vonalkódhoz, de kétdimenziós, négyzet alakú.

Tanítás és Munzee

Nem elég, hogy mobiltelefont ajánlok a tanításhoz, még játék is. Nos, az nagyon nem árt, ha élő kontextusba kerül a tananyag valamely témája és kiugrik a papírlapok kétdimenziós világából. A Munzee kapcsolódási pontjai az oktatáshoz felsorolhatatlanok, de néhányat említve talán kiderül, hogy miért. A tájékozódás a térben, a térképek ismerete tantárgyakon átívelő, fontos ügy. Az elrejtett kódok keresése közben jól fejleszthető mindez. A kódok általában valamilyen módon érdekes helyszínek közelében vannak, így a tájékozódás időben, térben is megtörténhet. A kód elrejtőjének célja lehet, hogy felhívja a figyelmet történelmi vagy irodalmi helyszínekre, tudománytörténeti vagy építészeti érdekességekre, esetleg természeti szépségekre. A földrajz, történelem, irodalom, természettudományok mellett kapcsolódhatnak a kódkereséshez matematikai számítások vagy idegennyelvi túraismertetők is, de a testmozgás is szerepet kaphat.

Mi szükséges hozzá?

A munzee-záshoz szükségünk van egy GPS-vevővel felszerelt okostelefonra (jó, ha jó a kamerája) és olyan előfizetésre, amely mobil adatforgalmat is tartalmaz. A keresés közben a telefon a GPS jelek alapján tájékozódik, de adatforgalmat is lebonyolít a központi szerverrel. Emiatt nem teljesen ingyenes a játék.

Ha megvan az eszköz, akkor telepítenünk kell a Munzee applikációt a telefonra. Az alkalmazás elérhető iOS, Android és Windows Phone platformra is (http://www.munzee.com/download), mégpedig ingyenesen.

Ezután már csak regisztrálni kell a telefonon (Sign up to play) vagy a www.munzee.com oldalon.

A játék lényege

A munzee-kat inkább városi környezetben érdemes keresni, néha geoládák közelében. Első lépésként érdemes megnézni a honlapon a térképet (http://www.munzee.com/map), hogy a minket érdeklő helyeken vannak-e elrejtett munzee-k. Ha beállítjuk a saját kiinduló helyünket, pl. a lakhelyünket (Settings), akkor a térkép mindig a lakhelyünk környezetével indul, de a keresőbe bármilyen település beírható. A Munzee a jól ismert Google térképet használja, csak úgy, mint a geocaching.com.

munzee map

A térképen zöld színnel jelölt munzee-k hagyományosak, azaz egy QR-kódot kell keresnünk. A szürke, V-betűsek virtuálisak. Ezek megtalálása úgy érvényesíthető, ha az adott pont környezetében vagyunk. Minden megtalálás 5 pontot ér és bizonyos pontszámok elérése után egy szinttel feljebb jutunk. A térkép pirossal jelzi a megtalált munzee-kat és kék, kérdőjeles szimbólummal az ún. mystery munzee-kat. Utóbbiak érdekessége, hogy a megtaláláskor véletlenszerűen 5 és 50 pont közötti értékkel jutalmazza a kincskeresőt. Ezen kívül még nagyon sokféle munzee van, amelyek különböző pontértéket képviselnek.

Érdemes előre készülni és már otthon megnézni a honlapon levő térképet, ha munzee-kban gazdag területre megyünk vagy csak a rejtekhely közelében szeretnénk a telefonra támaszkodni.

Mi történik a terepen?

Munzee-Label-150x150A GPS-vevőt mindenképp be kell kapcsolni a telefonon ahhoz, hogy tájékozódhassunk. Amint elindítjuk a Munzee applikációt, a belépés után rögtön megnézhetjük (Hunt), hogy milyen távolságra vannak a legközelebbi, levadászható munzee-k. Ezeket aztán megközelíthetjük az emlékezetünk (otthon megnéztük a térképet), urambocsá kinyomtatott térkép vagy a telefonon megjelenített térkép segítségével (Find this munzee). A távolságot mindig láthatjuk a listában (Hunt list), de érdemes az elején metrikus rendszerre áttérni, különben lábban kapjuk meg az adatot (jele: ft).

A vadászatot célszerű lehetőleg minél kevésbé feltűnően űzni, mert a mugliknak (mugli aki nem munzee-zik) nem szabad meglátniuk, mit csinálunk. Rosszakarók el is tüntethetik vagy megrongálhatják a munzee-t azaz a kódot.

Ha megtaláltuk a QR-kódot, akkor a Capture / Beolvas gomb megnyomásával leolvasó módba áll a telefon és akkor oda kell tartani a kamerát a munzee-hoz. Kis rezgés vagy sípolás jelzi, ha sikerült az azonosítás és egy felirat gratulál is nekünk. Ekkor írhatunk bejegyzést a munzee oldalára vagy visszalépve, folytatjuk a keresést újabb munzee-k után. A kapott pontszám hosszabb-rövidebb idő alatt jóváíródik, amint a szerverrel sikerült a telefonnak kapcsolatba lépnie. A folyamat videón látható pl. itt, de érdemes a Youtube-on nézelődni.

Praktikák

A munzee-k egy része jól látható vagy elérhető helyen van, de előfordulhat, hogy be kell nyúlni érte (pl. esőcsatorna mögé, szobor alá) vagy éppen le kell hajolni (pl. egy pad alá). Ilyenkor a kezünk tisztasága sérülhet, ami a telefonnak nem sok jót ígér. Egy tisztítókendő hasznos lehet.

Előfordul, hogy nem találjuk a munzee-t, mert eltűnt, ellopták vagy netalán az előző kincskereső rossz helyre tette vissza. Az ilyen munzee-kat a térképen sárga felkiáltójellel jelölik. Miként a geocachingben is, itt is előfordul, hogy találat nélkül folytatjuk az utat.

A legtöbb munzee elérhető helyen van, de a leolvasáshoz a kamerának egy kis nyugalomra van szüksége, tartsuk mozdulatlanul a készüléket úgy, hogy a teljes kód látható legyen a kijelzőn.

A játéknak közösségi része is van, hiszen barátainkat is követhetjük (Friends list), versenghetünk velük és akár nagyobb közösségekhez, ún. klánokhoz is csatlakozhatunk.

A 2011-ben indult Munzee játék még nem jutott el mindenhova annak ellenére, hogy világszerte sokan játsszák ezt a virtuális kincskeresést. Ha a településünkön vagy a környezetünkben nincs munzee, akkor a megoldás nagyon kézenfekvő. Telepíthetünk saját magunk is munzee-kat! 🙂

Erről és néhány további érdekességről szól a következő bejegyzés.

(A bejegyzés 2015. júniusában frissült.)

Munzee tanárszemmel I. – Kincsvadászat” bejegyzéshez ozzászólás

  1. ez de jó, szívesen kipróbálnám, érdekesebbnek és szórakoztatóbbnak tűnik a legtöbb geocaching játéknál

  2. Visszajelzés: Munzee tanárszemmel II. – Saját munzee | k.o.m.p.o.s.z.t
  3. Visszajelzés: Sighter, a látványvadász | k.o.m.p.o.s.z.t
  4. Visszajelzés: Online módszertan, szoftverek, tananyagok, ötlegyűjtemények + | Fazekas Suliújság

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.