Munzee tanárszemmel II. – Saját munzee

munzee_logo1A Munzee egy okostelefonnal játszható, modern kincskeresés, azaz egy geolokációs játék. Azok közül is az egyik legegyszerűbb. A játék lényegéről esett egy két szó, itt a saját munzee-k telepítése kap több szerepet.

Oktatási szempontból a munzee-k telepítése több lehetőséget is rejt. A tervezés, a megfelelő helyek kiválasztása, tematikus vagy kvízmunzee-k kigondolása, a rejtés izgalmas módjainak kitalálása és maga a készítés is kellemes projektmunka része lehet. A munzee-k gondozása, ellenőrzése a felelősségvállalás, illetve a közösségi alkalmazások területén tartogat pedagógiai helyzeteket.

Miért?

Több oka is lehet annak, hogy az ember saját munzee-k telepítésébe kezd. Az egyik kézenfekvő ok az, hogy pontokat gyűjthetünk azzal is, ha valaki beolvassa a munzee-nkat (3 pont/találat). Erős motiváció az is, ha a környékünkön nincs munzee.

A munzee célja, hogy felhívja a figyelmet egy olyan helyre, amit érdemes megnézni, ezért az öncélú, érdektelen helyekre elhelyezett munzee-k nem tartoznak a minőségi kategóriába és csak a pontgyűjtők körében lesznek népszerűek. A kihelyezett munzee-knak élettartama van, ugyanis a geocaching játékkal ellentétben itt a kihelyezők csak ritka esetben gondozzák és ellenőrzik a kihelyezett kódokat. Ennek oka elsősorban az, hogy a játék 2013-2014-ben kapott egy erős mennyiségi jelleget a klánháborúkban a Munzee központ által adott feladatok jellege miatt. Ennek nyomait láthatjuk Budapesten vagy Debrecenben is.

Hogyan?

A munzee készítése nem kerül pénzbe, egyszerűen létrehozhatjuk saját QR-kódunkat a profilmenüben (jobb oldalt felül) található Create menüpont alatt. Egyszerre akár 25 kód is elkészíttethető és indulhat a nyomtatás. Persze, aki igényes kivitelű munzee-t szeretne, vehet is pár dollárért a webshopban, de maga a munzee készítése is érdekes és tartalmas élmény.

munzee1

Egy munzee elkészítése mindennel együtt kb. 10 perc. Persze, akinek a keze villámgyors, a nyomtatója sebes, az ollója szélvész, az biztos javíthat a részidőkön 🙂

A Create gomb megnyomása után megadjuk:

 • a munzee nevét – Rövid, érdekes nevet adjunk, pl. nem annyira jó “Az én első munzee-m”, de jó a “Petőfi-szobor”. Gondoljunk a külföldiekre is, ha lehet, számukra is érthető névre is eshet a választás. A semmitmondó, számozott nevű munzee-k a “mennyiségi” munzee-zás tipikus képviselői.
 • a munzee leírását – Itt ismertetjük a munzee környezetét, amiért egyáltalán oda invitáltuk a játékosokat. Ez a leírás legyen rövid (max. 2 mondat), mert telefonon fogják főleg elolvasni és lehetőség szerint angol nyelven is írjuk oda. A leírás végén adhatjuk meg a tippet (angolul: hint), amely segít rábukkanni a kódra. Pl. telefonfülke, sárga a kéken, oszlop, ülj le a padra stb.
 • a darabszámot, amennyi kódot ki szeretnénk nyomtatni

A név és a leírás is később módosítható. Elképzelhető az is, hogy még nem tudjuk, hova kerül egy-egy kód, ezért ideiglenesen számozott nevet hagyhatunk, pl. M1, M2 stb.

munzee2

A Create gomb megnyomása után a munzee bekerül az adatbázisba és megjelenik a felhasználó profiloldalán az Undeployed nevű fül alatt. A nyomtatás előtt érdemes áttenni a kódot szövegszerkesztőbe, ahol méretezhetjük is a munzee-t. Sokféle mérettel lehet találkozni, de az oksotelefonok optikájának különbözősége miatt szerencsésebb legalább 2-3 cm oldalhosszúságú QR-kódot nyomtatni. A legtöbb munzee a jellegzetes zöld kerettel kerül ki, de a rejtekhelytől függően elehet, hogy csak a QR-kóddal találkozunk. Ezt a nyomtatás után az ollóval mindjárt el is dönthetjük. A kinyomtatott kód mellett megjelenhet a munzee sorszáma és egy link a munzee.com-ra is.

Fontos, hogy a munzee legyen vízhatlan, mert a szabadban ki lesz téve természeti hatásoknak. A laminálás az elegánsabb megoldás, de egy szélesebb cellux is megfelel. Számítsunk rá, hogy a kivitelezés a munzee élettartamát döntően befolyásolja.

Hova?

MYSTERYAmint a zsebünkben lapul a vízhatlan, készre gyártott munzee, elindulhatunk kihelyezni azt arra a helyre, amit már jó előre, alaposan kinéztünk magunknak vagy egy hosszabb túra során a helyszínen kiszemelünk.

Mielőtt kihelyezünk egy munzee-t, fontoljunk meg néhány szempontot:

 • Olyan helyre tegyünk munzee-t, ahol még nincs és ha van a közelben, akkor annak a témája térjen el a mienktől! A szabályok szerint a saját munzee-k közötti távolság legalább 150 láb (45,72 m), más felhasználók kódjaihoz képest 50 láb (15,24 m) kell legyen. Létezik olyan kalkulátor, ami megmondja két munzee távolságát egymástól.
 • Ha hosszú életű munzee-ban gondolkodunk, akkor ne helyezzük munzee-t oda, ahol ritkán járunk és nem biztosítható a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén a pótlás! (Pl. ne helyezzünk ki munzee-t Cegléden, ha Pécsett lakunk! :-))
 • A helyszín legyen biztonságos (pl. közlekedési szempontból), tiszta (senki sem szeret bűzben, piszokban mászkálni stb.) és veszélytelenül megközelíthető. Sokszor vannak munzee-k padok alatt, de ezek megtalálásához vagy feltűnősködni kell vagy óvatosan tapogatjuk végig akár több pad alsó felét és a kezünk és a telefonunk is piszkos lesz. (Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy tükör vagy a telefon előlapi kamerája.)
 • Gondoljunk arra is, hogy a munzee-zók mennyire lesznek kitéve a mugliknak (akik nem ismerik, nem játsszák ezt a játékot). Ha ragaszkodunk a helyszínhez, akkor a rejtek legyen olyan, hogy minél muglimentesebben lehessen beolvasni a kódot. Pl. a mágneses vagy tépőzáras rögzítésnél el tudnak kissé vonulni a keresők.
 • Ne helyezzünk munzee-t játszótérre, magánterületre vagy olyan helyre, amelynek a megközelítéséhez belépőt kell fizetni! Kivételt képezhet, ha a hely gazdája kifejezetten megengedi a kihelyezést (pl. egy templom kertjében, múzeum területén stb.).

Miként?

A rejtekhelyen rögzítenünk kell a munzee-t. A rögzítés lehet ragasztás (pl. erősragasztóval, kétoldalas ragasztóval), mágneses, tépőzáras vagy semmilyen. Utóbbi esetben a laminált cetli be van tűzve valahova, pl. egy közlekedési tábla rögzítése mögé, kerítésbe stb. A ragasztott megoldás óriási előnye, hogy nehéz elvinni, letépni és nincs gond, ha nem ugyanoda teszik vissza vagy ha beejtik a vízbe és más elérhetetlen helyre.

Munzee a PhotoPeach-en (fotók és kvíz)

 http://photopeach.com/album/16hk4kr

Miután a munzee-t rögzítettük, a telefonunkkal hivatalosan is ki kell helyeznünk. Ehhez a Deploy (Élesít) menüpontot választjuk, szkenneljük a kódot és elvileg készen is vagyunk. De van egy nagyon fontos teendőnk még! A helyszínen a telefonon vagy otthon a weboldalon állítsuk be kézzel a pontos helyet a térképen. A telefon GPS-vevője nem olyan pontos és a fizikai pontosság is méteres nagyságrendű, ezért szükséges lehet a korrekció!

A munzee-nk igen gyorsan, de néhány óra múlva biztosan felkerül a hivatalos térképre.

Mégis?

kicsimunzeeA Munzee játék nem bonyolult, de éppen ebben rejlik pár hátránya.

Sokakat elkedvetlenít, ha a keresett munzee-k nem találja, itt ugyanis gyakoribb az eltűns, mint a geocachingben. Ennek oka sajnos az, hogy a munzee-k kihelyezői nem tudnak több száz vagy akár több ezer munzee-t karbantartani. A kényelmesség miatt sok kereső nem jelzi a problémát (nincs meg a munzee, rossz a koordináta stb.), így a munzee zöld marad, holott 2 hibajelzés után sárga, felkiáltójeles munzee-vá változna. Ahol a közösség erős, a munzee-k minősége is javulhat.

A munzee-zás városi sport. Természeti környezetben a telefonunk nincs mindig biztonságban, ha lemerül, a fákon nincs konnektor (tudom, van napelem és pótakku) és ami kifejezetten zavaró, ha nincs megfelelő mobilnet. Ha a mobilnet nem elég gyors (pl. a János-hegy környékén Budapesten), akkor lassan töltődnek be a munzee adatok, lassan kapcsolódik az applikáció a központ szerverre.

A Munzee weboldala sajnos nem olyan stabil, néha előfordul, hogy nem elérhető. Ezt az üzemeltetők a világszerte növekvő érdeklődéssel indokolják.

Nem esett még szó a klánokról, a duplapontos hétvégékről és a geocaching-munzee összehasonlításról. De száz kódnak is egy a vége.

(A bejegyzés 2015. júniusában frissült.)

Munzee tanárszemmel II. – Saját munzee” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Visszajelzés: Munzee tanárszemmel I. – Kincsvadászat | k.o.m.p.o.s.z.t
 2. Nekem nincs “create a munzee” gombom… Csak nem azért, mert az csak az évi 30$-os prémium tagsággal érhető el? De erről nem esik szó a cikkben… 😦

  • Nem ez az oka, hanem az, hogy a felület változott az utóbbi két év alatt és most már a jobb felső sarokban a profilkép melletti lefele nyílra kattintva jön elő a “Create”. Módosítom a képernyőképet a posztban is.

   • Ó, köszönöm a gyors választ, tényleg ott van, megtaláltam! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.