Kódrejtő kockák

Az informatika- vagy korábban a számítástechnika órák réme az volt, hogy a tanárok a kettes számrendszert igyekeztek elmagyarázni azoknak a diákoknak, akik szívesebben kapcsolták volna be a számítógépet. Volt hely, ahol két hétig is vártak ezzel a kitűnő mozzanattal. Nem volt nagy sikere a témának. Nem is csoda. Olyan ez, mintha beülnénk egy mozifilmre, de mielőtt kezdődne, bejönne egy jóember és egy 2-3 órás előadást tartana a színekről.

logikus gondolkodásra vagy egy egyszerű algoritmus megértésére mindenkinek szüksége van (gondoljunk csak egy komplexebb konyhára), de ebben a században a programozás egyre fontosabb az élet sok területén. Sokan azt hiszik, hogy a programozást inkább hosszhajú, pizzás dobozok között ülő srácok végzik, de nem. Pár évtizede még elképzelhetetlen volt, hogy valaki otthon orvosi laboratóriumi teszteket végezzen el, ma pedig már ott van a gyógyszertárak polcain az ilyesmi. Régen régen volt, most meg most. 🙂

A jópofa kódokat Legókockákból is lehet építeni, például így:

kod3
A képen négy darab szám látható kettes számrendszerben felírva úgy, hogy a fehér kockák a nullák, a pirosak az egyesek. Vagyis 83, 90, 73, 65. Kedves ugye? Persze ehhez még jó lenne tudni a számok jelentését. Ehhez egy másik kódtáblára is szükség van. Itt van mindjárt az ASCII-kódok táblázata. Ebből már kitalálható, hogy mi olvasható a képen.

kod2

Természetesen lehet igazi Lego kockákkal is dolgozni, én azonban a virtuális legózást választottam. Ehhez a LEGO Digital Designert használtam, ami letölthető innen.

bennenlg

Ez a kódolási megoldás látható a Klacsákné Tóth Ágota vezetésével készült feliraton, amely díjat nyert a Digitális Témahéten.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.