Tanórakonzervek készítése egyszerűen

Ha a tanórát a tanár végigbeszéli, az élőben is fájdalmas, a távtanításban pedig egyenesen ellenjavalt. Érdemes magyarázatokat, kiegészítéseket, útmutatókat, instrukciókat és más segédanyagokat videós, de nem élő formában elérhetővé tenni a tanulóknak. A videó a legerősebb formája a tanulás támogatásának, de technikailag akár bonyolult is lehet és kell hozzá egy bizonyos rutin. Egyszerű, gyorsan alkalmazható lehetőségeket szedtem össze azoknak, akik nem tapasztaltak még e téren.

Előadás felvétele

A tanári magyarázathoz vagy bármilyen előadáshoz (legyen az szinkrón vagy aszinkron) készítsünk prezentációt. Ennek előnye, hogy vizuálisan is segíti a megértést és a tanári gondolatmenetre is jó hatással van. A legismertebb megoldás erre a Powerpoint prezentáció, amely most azért is érdekes, mert az elkészített prezentációt előadhatjuk otthon a számítógép előtt és mindezt rögzíthetjük is. Ha indokolt, akkor a webkamera képe is rajta lehet a felvételen, ezt a jobb alsó sarokban lehet be- vagy kikapcsolni. Ha szükséges, akkor használhatunk szövegkiemelőt vagy rajzeszközt is.

Ha végeztünk, akkor a Mentés másként útján mp4 formátumba menthetjük el a produkciót. Élő előadás helyett ezt ne használjuk, de kiegészítésként kifejezetten hasznos lehet.

Képernyővideó készítése

Ha a magyarázatunkhoz egy weboldalt vagy másféle prezentációt, esetleg egy asztali alkalmazást szeretnénk megmutatni, akkor a képernyő rögzítése a megoldás. Ehhez is szükségünk lesz mikrofonra (beépített vagy külső) és akár a webkamera képe is rajta lehet a videón.

Viszonylag kevés ingyenes eszközt találhatunk a világhálón a képernyő rögzítésére. Vannak, amelyek ingyenesnek tűnnek, de aztán kiderül, hogy nem egészen azok és ingyenesen sok lenne a kompromisszum. Ne is bonyolódjunk ebbe bele.

Windows 10 alatt felvehető a képernyő a Windows + g billentyűkombinációval, de ezt inkább játékok felvételére találták ki, nagyon nagyméretű állományt készít, persze van, aki erre esküszik. Nekem nem kedvecem.

Screencast-o-matic

Régóta használom ezt az eszközt, amellyel max. 15 perces képernyővideókat lehet készíteni ingyen. A gépünkre letöltődik egy program, amely azonnal indítható is. A letöltéskor előre állítsunk be angolra a letöltendő program nyelvét (hacsak nem beszélünk portugálul). Rögzíthetjük a képernyőt és a webkamerát együtt vagy mindkettőt külön is. Praktikus, hogy ki lehet jelölni a képernyő egy adott részét, amit rögzíteni szeretnénk, de ezt minden valamirevaló alkalmazás tudja. Az ingyenes változatban az időkorlát mellett vízjel kerül a videóra, de nem profi műsort készítünk. Ezen kívül ebben a változatban nem vehetjük fel a számítógép saját hangját és nem rajzolhatunk.

Loom

Ez egy komplexebb eszköz, amelyre regisztrálni is szükséges. A telepítése sem egy perc és rögtön beteszi magát a géppel automatikusan induló programok közé (ezt vegyük ki bátran, ha nem naponta kell). A felvétel itt feltöltődik egy felhőalapú tárhelyre, de ez csak július 1-ig korlátlan (a járványra való tekintettel). Ez nem nagy gond, mert le lehet tölteni a felvételt és aztán azt kezdünk vele, amit szeretnénk. A tárhelyen levő felvételeket mappákba lehet szervezni, kicsit meg is lehet vágni és kattintható gomb is kerülhet rájuk.

Léteznek olyan alkalmazások, amelyekkel 3 vagy 5 perces videók készíthetől, de ezek a tanításban kevésbé praktikusak. Ingyenes, de némi beállítást igényel a magyar nyelven is elérhető nyílt forráskódú ShareX, valamint a talán legprofibb, de bonyolult eszköz az Open Broadcaster Software, amelynek segítségével elsősorban élő adásokat készíthetünk.

Hol publikáljuk a videókat?

Adódik az ötlet, hogy valamelyik videómegosztóra töltsük fel az elkészült tanórakonzerveket. Figyeljünk arra, hogy a tartalomtól függően ezek a videók nem biztos, hogy mindenkinek szólnak, lehet, hogy nem a nagyközönségnek szóló információk is elhangzanak rajtuk stb. ezért ne rohanjunk feltétlenül azonnal a Youtube-ra. Legjobb, ha az iskola által használt virtuális tanteremben osztjuk meg (inkább link formájában az iskolai Google Drive vagy Onedrive használatával). De ha mégis Youtube, akkor a láthatóságot állítsuk be nem nyilvánosra, így legalább csak az láthatja, aki ismeri a linket.

Tanácsok

  • Törekedjünk arra, hogy úgy vegyük fel a videókat, hogy ne kelljen utólag vágni, mert az plusz munka és időrabló.
  • Mindegyik programban vannak billenytűparancsok, amelyekkel indítható, szünetelhető vagy leállítható a felvétel, praktikus ezeket használni.
  • Ha látszódunk a webkamerán, akkor figyeljünk az öltözékre és a háttérre.
  • A felvétel során figyeljünk arra, hogy ne legyenek zavaró hangok, zörejek stb.
  • Ha képernyővideót készítünk, akkor távolítsunk el minden nem oda való információt, tegyük láthatatlanná a böngésző könyvjelzősávját, zárjuk be a felesleges ablakokat és lapokat.
  • Semmiképpen ne jelenítsünk meg érzékeny adatokat, olyan információkat, amelyeket nem szeretnénk vagy nem kellene nyilvánosságra hozni.

 

Tanórakonzervek készítése egyszerűen” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Magában a powerpointban is lehet rögzíteni képernyőképet, nem feltétlenül kell hozzá másik program.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.